KD Podbočje

KD Stane Kerin Podbočje

Podbočje 1

8312 Podbočje

 

Prihajajoči dogodek:

OBČNI ZBOR DRUŠTVA

Lepa misel

Čutiti ljubezen bližnjega je toplina srca, čutiti ljubezen sovražnika pa toplina duha. Jernej

Sekcije društva

Teater Svetokriški

Recitatorska skupina

Pevke izpod Bočja

Koledniki iz Bušeče vasi

Igralski mulci

Koledniki iz Bušeče vasi

Koledniki iz Bušeče vasi »Za Slovenca ni lepšega darila, ne dražjega spomina, ne večjega veselja, kakor je domača pesem.« je zapisal blaženi Anton Martin Slomšek. In prav ta stavek je moto Kolednikov iz Bušeče vasi. Že dolga leta se pri nas na predvečer praznika Treh kraljev Koledniki zberejo in razdelijo v več skupin, ter gredo od hiše do hiše z zvezdo repatico in trikraljevsko pesmijo, oznanjat prihod treh kraljev, ki so prišli počastit novorojenega kralja Jezusa. Darove, ki jih prejmejo, podarijo potrebnim pomoči. Tako je naše kolednike povezala pesem. Pojejo že čez 40 let, začeli so kot vaški pobje, nato so začeli z vajami pred nastopi, ker pa jim je bilo to všeč, so dejali, da so stare pesmi tako lepe, da bi bilo škoda da bi šle v pozabo. In ko smo v našem kulturnem društvu pripravljali program za kulturni praznik, to je bilo leta 1999, smo dejali, zakaj ne bi k nastopu vključili še tistih bušeških kolednikov. Pa jim je ime ostalo. Začeli so z rednimi vajami, nastopi pa so se kar vrstili, po Sloveniji in izven meja. Tako pravijo o sebi: »Mi Koledniki iz Bušeče vasi ohranjamo način ljudskega petja, to je fantovskega petja, kot so včasih rekli; naprej, na čez in bas.«

Koledniki

15 let ženskega pevskega zbora Pevke izpod Bočja (Krževski zvon 2013)

Pevke izpod Bočja letos praznujemo 15-letnico delovanja. Skupina nekaj žensk je na sestanku aktiva kmečkih žensk pod Gorjanci pred 15 leti malo zapela in tako se je porodila ideja, da bi ustanovile zbor. Po enem tednu smo se že zbrale v osnovni šoli v Kostanjevici na Krki in začele z vajami pod vodstvom Mojce Jevšnik, pridružila pa se nam je še Katarina Štefanič s harmoniko. V nadaljevanju se nam je pridružilo še nekaj pevk in zbor se je številčno povečal na 20. V tej sestavi smo delovale pet let, nakar nas je zapustila Mojca, tako da smo sodelovale s Katarino in njeno harmoniko. Vsako leto smo pripravile letni koncert ter nastopale tako v domačih krajih kot po številnih krajih po Sloveniji. Po nekaj letih nas je zapustila Katarina in za nekaj časa nas je zopet prevzela Jožica Čelesnik, zaradi zdravstvenih razlogov pa nas je tudi ona kmalu zapustila in ostale smo brez zborovodje. Za vodenje smo nato zaprosile Andrejo Barič Kerin, sprejela nas je in zdaj pojemo pod njenim vodstvom že četrto leto. Zbor, ki zadnja leta deluje v okviru Kulturnega društva Stane Kerin Podbočje, zdaj sestavlja 14 pevk, vaje imamo vsak teden, letos pa se še posebej pripravljamo na naš letni koncert, ki bo namenjen obeležitvi našega jubileja.

Pevke izpod Bočja

 

15 let Pevke izpod Bočja

 

Igralski mulci

Naše skrivnosti (Krževski zvon 2013)

Kdo smo IGRALSKI MULCI, ni nobena skrivnost:  Sara Požun, Sara Jurkas Omerzo, Žan Barbič, Zoja Iva Jurečič, Lora Ana Jurečič, Lovro Vrhovšek, Lovro Jurečič, Aljaž Vrhovšek, Tim Božič, Gašper Jurečič, Nejc Kerin, Jan Požun, Leja Požun,Teja Hočevar, Erika Stipič, Valentina Zlobko, Hana Kerin.

Da smo predstavo Skrivnosti šolskega WC na podboški oder premierno postavili 29. novembra 2012, tudi vemo. Predvsem zato, ker smo do takrat vadili ob vseh mogočih in nemogočih urah.

To, da vam je bila najbolj všeč pesmica na koncu, je tudi vsem jasno. Če si jo boste prepevali na vašem WC, smo vam jo zapisali!

Kupli smo vam rolico, rolico papirja.
Jo prinesli kar s seboj, rolico papirja.
Hitro v žepu jo domov tiho odnesite,
na straniščni jo pokrov nežno položite.
Tam vam bo prav pršla rolica papirja.
Tam vam bo prav pršla rolica papirja.

Tudi ni skrivnost, da smo nastopali v Mladinskem centru v Krškem in se za časopis Publika takole predstavili:

Predstava Olge Paušič, Skrivnosti šolskega WC, je enodejanka, ki prikazuje povsem normalne osnovnošolce od 4. do 9. razreda. Pa vendar se ti nadobudneži v prostoru dekliškega WC prelevijo v vse kaj drugega, kot običajne učence. Ena je detektivka, druga zvezdnica, tretji je izsiljevalec, štirim dekletom pa je prav vseeno za vse, razen za ljubezen. O fantih, ki bi želeli postati junaki, pa raje ne bi… V WC zato počnejo vse kaj drugega kot lulajo in kakajo. In če vam povemo, kaj se dogaja, bi razkrili skrivnosti. Zato je najbolje, da z nami pokukate skozi vrata…
Igralski mulci so gledališka skupina KD Stane Kerin Podbočje, ki deluje 4 leta in vsako leto uprizori eno predstavo. Avtorica Olga Paušič piše zgodbe, ki so našim igralcem pisane na kožo, zato toliko bolj uživajo ob dvomesečnem delu.

Na ves glas pa povemo, da smo se pogumno udeležili Območnega srečanja otroških gledaliških skupin v mesecu marcu, kjer ste sodelovali še skupini iz OŠ Kostanjevice in  OŠ Koprivnica.
In še bolj na glas povemo, da smo se uvrstili med 7 najboljših skupin v regiji Dolenjska, Posavje in Bela krajina. Svojo predstavo smo 10. aprila 2013 odigrali na odru v Metliki.

Vse drugo pa naj ostane skrivnost!!!

Ivanka Černelič Jurečič

 

Skrivnosti šolskega WC